Poradnictwo dietetyczne

dr Aleksandra Kostrzewa-Tarnowska
specjalista dietetyk

Dietoterapia w leczeniu:

  • Zespołu metabolicznego: nadwagi, otyłości, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego;

  • Alergii i nietolerancji pokarmowych;

  • Chorób układu pokarmowego

  • Chorób nerek, kamic nerkowych;

  • Chorób nowotworowych, podczas radio-, chemio- i hormonoterapii;

  • Chorób autoimmunologicznych: m.in. tkanki łącznej, nieswoistych stanów zapalnych jelit, tarczycy;

  • Zaburzeń odżywiania i hormonalnych;

Porady żywieniowe dla:

  • Osób z niedoborami pokarmowymi;

  • Kobiet w ciąży i karmiących;

  • Osób starszych;

dietetyk

I. Podstawowa porada dietetyczna
Podczas spotkań w ramach podstawowej porady dietetycznej, przeprowadzam wywiad żywieniowy i zbieram informacje mogące mieć wpływ na rodzaj proponowanej dietoterapii, które obejmują:

  • dotychczasowe zwyczaje żywieniowe,
  • prowadzony tryb życia,
  • występowanie chorób i dolegliwości;
  • rodzaj przyjmowanych leków;
  • aktualne wyniki badań lekarskich;

W oparciu o zebrane informacje, wspólnie z pacjentem przeprowadzam:

  • analizę dotychczasowego sposobu żywienia się,
  • zwracam uwagę na popełniane błędy żywieniowe,
  • wskazuję możliwości i sposoby ich korygowania,
  • ustalam ogólne założenia indywidualnej dietoterapii, która obejmuje dobór produktów spożywczych, wskazówki dotyczące technik i obróbki kulinarnej,
  • przeprowadzam ocenę składu ciała i omawiam wyniki podstawowych parametrów antropometrycznych oraz uzyskanych komponentów podczas analizy,

II. Plan żywieniowy
Przygotowuję indywidualny program żywieniowy, dostosowany do Państwa trybu życia i potrzeb organizmu, uwzględniający zapotrzebowanie na składniki odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne), zbilansowaną zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia wraz ze wskazówkami i opisem przygotowania potraw. W przypadku gdy celem diety jest wspomaganie odchudzania ustalam dla Państwa indywidualny bilans oraz deficyt energetyczny.

III. Długoterminowe programy dietetyczne
Dla pacjentów zainteresowanych długoterminowym monitorowaniem sposobu żywienia, tj. osobom odchudzającym się bądź osobom przewlekle chorym np. alergikom pokarmowym, normalizującym gospodarkę lipidową (tj. poziom cholesterolu i jego frakcji we krwi), chorym na cukrzycę (pomoc w bilansowaniu podaży cukrów w diecie) czy osobom z chorobą nowotworową (modyfikacja diety podczas np. chemio- i radioterapii), proponuję serie regularnych spotkań połączonych z korygowaniem diety w zależności od potrzeb i monitorowaniem jej efektów (np. zapobieganie efektu „jojo”) oraz podnoszeniu motywacji do utrzymania reżimów dietetycznych.